Mana stūres soma

Par cik bikepacking ir pavisam jauns tūrisma/sporta veids inventāru tam (tieši velosomas) pagaidām vēl neražo masveidā. Ar to nodarbojās tikai pāris firmas,  līdz ar to somu cenas protams arī ir augstas. Daudzi cilvēki, kam rokas neaug no dirsas paši sev šuj bikepacking somas. Paskatoties Carousel design works un Revelate designs radītās somas izdomāju ka varu pats pamēģināt radīt kaut ko līdzīgu. Prototipam paņēmu materialus no vecām mugurenēm un guļammaisu iepakojumiem un pamēģināju uztaisīt kaut ko šādu. Rezultāts bija visnotaļ jauks, bet par cik es neesmu nekāds pro šuvējs, vīles un arī pati konstrukcija sanāca nedaudz šķības, tāpēc izdomāju vēlāk visu pārtaisīt no svaigiem materiāliem - kā nekā jānobrauc daudzus km - visam jābūt izturīgam!

Stūres somas prototips




Priekšējās somas turētājs ar atstarojošām lentām

Gitas priekšējā soma no ūdens necaurlaidīgā sintētiskā materiāla
Priekšējā soma ar 'cepuri' un kompresijas lencēm
Sakompresēta soma

Soma turētājā, piestiprināta ar divām lencēm

Tiem, kam iepatikās ideja šeit būs neliels somas tapšanas apraksts:

Nepieciešamie materiāli:

  • Neilons - 0,5 m (pirku šeit)
  • Konduras tipa audauma gabals, tāds kā mugursomām (35x35cm)
  • Polsterējums (35x35cm) - izmantoju veco tūristisko paklājiņu
  • Mīkstā lente malu apšūšanai - 1,5m
  • jostas lente (2,5m)
  • klipši x2
  • ļipučka, jeb ezīši kā kurš sauc - 10cm
Umetums :)


Sākuma izgriežam turētāja pamata formu-trapeci: apakšā 32cm, augšā 22cm, augstums 30cm. Ar platumiem var improvizēt. Šis pamats aizsargās pieklipsētu maisu no rīvēšanas pret riteņa stūri, trosēm un rāmi.


apakšā neilons, polsterējums pa vidu un condura ārpusē

  1. Apšujam formu pa perimetru ar mīksto lenti, uztaisot smuko maliņu, tad pāris šuves krustām-šķērsām, lai polsterējums iekšpusē nestaigātu
  2. Tālak izvietojam un piešujam lenču 'cilpas' trapeces pamatā un augšā, dažus centimetrus no malas. Es izmantoju 20cm platas jostiņas. Šīs jostiņas liks somas turētāju lencēm būt fiksētam viena vietā.
  3. Visbeidzot šujam klāt velo stiprinājums. Stūres cilpas: apmēram 10cm no trapeces pamata un, lai jostu ārējās malas atrastos 10-12cm viena no otras. Šīs cilpas ies apkārt stūrei atstājot pa vidu vietu iznesumam. Starp augšējo jostas cilpu un stūres cilpām pa vidu trapecei perpendikulāri tiek piešūta rāmja cilpa, kas ar ļipučuku jostiņu fiksēs konstrukciju pie velo rāmja neļaujot tai kratīties uz priekšu un uz aizmuguri. 
  4. Izvelkam cauri cilpām jostas ar klipšiem un gatavs.


Principā tas arī ir viss, nekas sarežģīs - tikai apraksts :)

Par somu var izmantot jebko, ko var pievilkt klāt pie turētāja ar lencēm. Prototipam izmantoju vienkāršu guļammaisa maisu, kur iekšā bija, protams, guļammaiss un mūsu telts, no ārpuses piestiprināju maiņas apavus maisiņā. Gala modelim uzprojektēju lielāku ūdens izturīgu maisu no neilona, kurā ietilps visas iepriekšminētās lietas. Visas konstrukcijas svars (bez mantām) ap 150g. Nav slikti salīdzinot ar iepriekšēju 1,5kg priekšējo bagāžnieku!

Nav komentāru: